Светът очаква твоя глас!


Това лято(2012г.) ми попадна едно рекламно каре, че една книга е излязла в продажба. Още като я видях си казах, че искам да я имам, но нямах парите за да я взема на мига. Отидох и я заявих в книжарницата въпреки това и до няколко дни ми се обадиха да отида да си я взема. Взех пари на заем за да я откупя и после ги връщах на приятел. Просто така се случи, но пък книгата е велика. За пореден път вътрешния подтик не ме лъжеше, защото:

Светът очаква твоя глас!

Методът на Чиро Импарато - FourVoiceColors®/Четирите цвята на гласа/ прави истински чудеса с нас дори без да ни променя особено в нашите очи, но за околния свят е много. Веднага когато разберете, каква сила притежава гласът да предава вашите емоции, ще разполагате с инструмент, който може да измени всичките ви взаимоотношения и после да се питате наистина как до сега не сте се сетили. Оказва се, че гласът е наистина мощен инструмент! А подобрявайки гласа си, ще подобрите и онова, което в действителност сте, а не онова, което имате. Повярвай те ми: в живота е много по-важно да имате „характерен глас“ от колкото цял нов гардероб. А и гласът струва много по-малко.
Голямата тайна на гласът е, че той директно достига до подсъзнанието на нашия събеседник-без някакви филтри…

А самата книга: „Гласът:Силата да въздействаш“ е книга в два елемента: психология и дикция, която се обединяват в метода на Чиро Импарато. Самата книга има за цел да съедини две толкова важни парчета от картата за съкровището на психолога и артиста.

Глас наричаме звука, който човешките същества издават чрез вибрацията на гласните си струни, разположени в ларинкса. Гласът е наш спътник от самото ни раждане-та дори и преди това. Множество проучвания доказват, че по време на бременността плодът се влияе от онова, което чува в майчината утроба. Всеки от нас знае колко добре влияе един сърдечен, топъл, симпатичен, изразителен глас. Той може да ни помогне да установим дух на разбирателство…и ако наистина както казват, че първото впечатление е толкова важно, защо да не използваме гласа си в своя полза и да имаме скрит коз при контактите си с другите.
Гласът изразява чувствата ни и онова, което наистина сме. Той е важен за общуването, тъй като чрез него хората измерват смисъла на онова, което казваме, както и до колко си вярваме и дали сме породили доверие в отсрещната страна. За да може гласът да се превърне в ефикасен инструмент за общуване, той трябва да е в нерушима хармония с думите, които сме изпрали да произнесем.
Гласът ни трябва да не е просто звук, било то и красив.
Той трябва да бъде осмислен и съзнателно насочен звук, модулиран така, че да постигне конкретен резултат: да ни разберат от отсрещната страна.
Гласът ни има свой език и послание и цвят на, които отговаря. Цветът, заедно с погледа, мимиката и другите невербални аспекти на общуването предоставят на човека срещу нас допълнителна информация, която може да се окаже жизнено важна.
Гласът съобщава емоции и чувства, които могат да подсилят или отслабят изказаните ни думи. Не само думите значат нещо; начинът, по които ги произнасяме,са по себе си е носител на значение. Красотата на гласа създава у слушателя приятна умствена настройка, потапя го в нова вселена, ангажира го и поражда емоция, съзвучна с чувствата на човека, които говори. Красивият глас преди всичко изразява адекватно определени чувства, а за тава има само един път: да си позволим лукса наистина да ги преживеем.
Гласът и личността ни са свързани и ако променим гласа си, личността ще ни последва. Когато някой е щастлив, гласът му също излъчва щастие.
Бъдете автентични и искрени.
В общуването не е важно какво казвате, а как се възприема то. Когато гласът ни не е  в хармония със сърцето се оказва, че думите ни съдържат положителни чувства, а интонацията ни отправя точно обратното послание.
Както знаете, при всяка дисциплина тренировките ни приближават към желания резултат. На всеки глас съответства емоция, на всяка емоция съответства цвят, а на всеки цвят съответства конкретен стил на общуване. Не познавам човек, който да има красив глас и да не иска да го покаже на света. Единственото нещо което можем да направим без да сме учили сценична реч, е да съумеем  да изпитваме дълбоки емоции в процеса на общуване. Защото звукът достига направо до подсъзнанието на нашия събеседник-без никакви филтри  и без да иска разрешение… И както се казва всичко се случва.
С помощта на този метод спираш да мислиш как общуваш- и започваш наистина да го правиш. И когато можете без страх да изразите любовта, която криете вътре в себе си, и същевременно да поемете любовта, която се крие у хората около вас, никой вече няма да може да ви устои. Вътре във всеки от нас има любов, както и способност да пробужда любовта у другите. Методът служи по-често да изпитваме удоволствие от общуването и все по-често да се показваме в пълния ни блясък.

Жълтия глас(приятелство) поражда усмивка. Колкото повече използваме този глас с хората, които сме свикнали да виждаме често, толкова по-дълго ще успеем да съхраним с тях отношенията, лишени от всякаква досада.
Зеления глас(емпатия) поражда желание. Този цвят на гласа ни е свързан в най-голяма степен с естественото ни звучене. Каквото и да кажете ще бъде  възприето като искрено и достойно за доверие.
Синия глас(авторитет) е прекрасен и изключително полезен за излагане на пълната истината във вид на  обективни  данни и факти, без да забравяме един лек полъх на усмивка, който със сигурност ще допринесе за харизматичността ни.
Червения глас(страст) заявява на всеослушание, че сме достигнали фазата на истинската емоционалност, спонтанност и топлота, като в определени случаи могат дори да се извисят до неподправен ентусиазъм. Този глас показва нашата страст и служи да увлече околните, за да им покаже, че задръжките са на път да паднат и от този миг нататък сме готови да се забавляваме и приемаме всичко лично  и нямаме нищо против и те да го приемат лично.

С метода FourVoiceColors се научаваме как да използваме гласа си така, че да изразяваме себе си още по-пълноценно, да се разгърнем и разкрием напълно и да проникваме в дълбините на душата на събеседника ни. Защото успешното общуване използва езика на искреността и всякакви трикове са изключени.
Процесът на промяна на самочувствието е постепенен и започва с промяната на мислите ни. А когато успеем да си представим живо ситуацията, вече сме готови да обърнем тенденцията и да променим реалността, променяйки начина, по който изглеждаме в очите на хората.

И какво като сме пораснали все пак си оставаме деца…опитайте!!! Защото само този който се забавлява, изживява в най-пълна степен своята свобода.


Благодарение на Чиро Импарато и неговият метод нещата наистина започнаха да се променят в живота ми, а само се упражнявам и виждам как ставам все по-спокоен когато общувам и съответно изпитвам огромна радост  от положения труд.