Тиган, леген или НЛО?


Два инструмента ми направиха голямо впечатление:
-единият е като леген
-другият е като забита тел в парче дърво.

Днес ще се опитам да запозная читателите си с инфото за този музикален инструмент с формата на леген.

Тиган или НЛО? 

Hang/хан/, който за първи път е видян на бял свят от една млада компания PANArt в гр.Берн-Швейцария през 2000г. Той е разработен и конструиран от Feliks Rohner и Sabina Scharer. Оказва се, че този „инструмент” е сътворен с помощта на много години наблюдения на резонансни перкусионни инструменти от цял свят: гонгове, хлопки и gamelans. Всеки Hang се настройва индивидуално и тези, който ще с му собственици са насочвани и насърчавани да създават свой собствени кръгове от тонове. По този начин изпълнителя-музикант става едно с инструмента си, който практически ще отговоря на нуждите и потребностите на твореца.

Изпъкналата част се състои от закалена стомана, която първото и предназначение е била за създаването на стоманени тигани. На върха на Hang/Дин/ се намира централен купол който се нарича Ding и е заобиколен в кръг от 7 Tone полета. Долната половина/Du/ на черупката на самият леген има дупка за  резонанс и модулация на звука. Самият кръг от сплавта от която е създаден е направен простовато за да не превлича погледите към него, но да се акцентира към самият звук, който издават по време на барабаненето върху него.

Изпробващите го се приканват да го опитат със своите ръце за да може да се съедини след като го проучи и за целта се използват дланите, пръстите и палците.

Създателите казват, че няма правила „в тази игра” на свирене с изключение на едно: да се изпитва радост от музика. Колкото е по-силна връзката между инструмента и твореца, толкова е по закачлив тона и мелодията, която излиза из под ръцете му.

Колкото и странно да звучи от начало музиката от този инструмент наистина се заиграва със съзнанието ни на нещо ново и не виждано и сякаш ни завладява още от първия път.

И все пак, какво е това инструмент, тиган или НЛО…вие решете какво е?

Първата ми  среща с този инструмент беше чрез тази азиатка Yuki Koshimoto