Защо е нужно да се научим...


Защо е нужно да се научим…да медитираме?

Целта по принцип на медитацията е да направи нашият ум тихо и спокойно място. Ако умът ни е спокоен ние ще бъдем свободни от тревоги и психологичен дискомфорт и така ще почувстваме истинско щастие, но ако умът ни не е спокоен на нас ще ние много трудно да сме щастливи дори ако живеем в най-добрите условия. Ако влака се движи в нас по време на медитация и ние запазим своето спокойствие ще се докоснем до самото спокойствие в щастието. А щом преодолеем и това ние ще останем щастливи през цялото време та дори и в най-трудните моменти от нашия живот.

Обикновено умът трудно се контролира. Понякога изглежда, че нашето съзнание изглежда като балон и се носи от вятъра насам-натам. Ако нещата в живота ни вървят добре умът ни е щастлив, ако не вървят добре той веднага става нещастен. Например ако получим това което искаме-желания партньор или подходящ подарък ние сме много щастливи и се придържаме към него. От друга страна ако не получим това което искаме или загубим нещо което ни харесва изпадаме в унилост и раздразнение.

Много често ние сме като деца и когато построим своя първи пясъчен замък сме много щастливи, но когато дойде прилива на морската вода и го събори ние се разстройваме. Обучението в медитация ни създава едно вътрешно пространство и яснота, която ни позволява да контролираме умът независимо от обстоятелствата. Постепенното развитие на психическото равновесие ни балансира и ни прави щастливи през цялото време, а небалансирания ум се колебае между възбудата и унинието.

Ако ние се обучаваме системно в медитация, в крайна сметка ние ще сме в състояние да изкореним от съзнанието своите заблуди, който са причина за личните ни проблеми и страдания. По този начин ние ще изпитваме постоянен вътрешен мир известен още като „освобождение” или „нирвана”. Тогава, ден след ден в нашия живот ние ще изпитаме само мир и щастие.

Опитайте!!!