Как да сложите край на стреса!!!


Как да сложите край на стреса и да се насладите на почивката!!!

Всеки се е докоснал до стресът в днешно време, но дали сме запознати с ефекта на стреса върху нашия ум, тяло и здравето ни? Според много проучвания през последните години стресът е водеща причина за смъртта, обостряне на сърдечните заболявания, отключва раковите заболявания и подтиква към самоубийства.

Стресът е другото име на думата страх. Когато се притеснявате образувате прекомерно голямо налягане във вас което все намира слабо звено за да ескалира и накрая-бум. Излишно страхът ви заблуждава, че постоянно сте застрашени от нещо. Нашето тяло реагира на стресът като се учестява сърдечния ритъм, поставя имунната ни система на изпитание и сякаш тялото ни преминава на режим-автопилот.

При животните е по-различна индикацията за стрес, защото когато усеща опасността това му помага, като му се изпраща повече кислород до мозъка и мускулите така, че да може да реагира светкавично/когато лъв гони зебра/.

Но когато човешкото тяло го връхлети стресът не се чувства по-малко гонен от „лошия лъв”. Ако изпадате в пъти повече в състояние на тревожност както зебрата вие се засилвате направо към пропастта и в лапите на лъва-колкото и да си мислите, че бягате от него. Той спира да ви гони, защото вие идвате сами при него. Непрекъснатото въртене в този омагьосан кръг не води до нищо добро освен до: сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и дори смърт. Това се случва, защото кръвното налягане се увеличава завишава се химичния баланс и сякаш това рязко обезоръжава имунната система.

Тук ще приложим 5 помощни средства относно запазването на баланса:

1.Изпълняване на движения или упражнения, който запазват „щастливия хормон”-серотонин, който тече в нас и ни дава енергия, за да можем да завършим всяка поставена от нас задача/цел/ и да неутрализираме стреса. Идеята със движението или спорта е да може всички химикали, който се отделят по време на стрес да се раздвижат във вас и да бъдат неутрализирани в кръвта.

2.Молитвата и мантруването ни помага да останем в позитивна среда и да бъдем в унисон със себе си. Това е вътрешно упражнение, което ни помага да се упражняваме в самосъзнание и ни позволява да запазим баланс. Това може да се случи и по много прост начин като седим и дишаме дълбоко.

3.Положителни твърдения, който можем да ползваме без никакъв проблем „Аз съм благодарен за…”, „Мога да направя това, защото мога да си го позволя…”, „Нищо не може да ме ядоса днес”. Приложете простите примери и вижте сами как стресът ще е под контрол.

4.Усмивката и смехът са вашето друго оръжие. Няма нищо по красиво от една усмивка и от истински смях. Опитайте и вие!!!

5. Останете балансирани в това е ключът. Още преди да поемете ежедневните си задачи изпийте чаша чай, изпитайте радостта в сърцето си, благодарете за живота си/и може би за всички придобивки в него(защото не всички на този свят имат нещо освен самото си тяло и дъхът си)/.

Намерете и приложете балансът-той е ваше право…