17 от най-опасни неща, които може си причините


Здравейте днес ще ви представя още един от участниците в книгата ми "Христо от Лясковец и Приятели" това е Христо Стоянов създател на  вдъхновяващия сайт  за хиляди хора по тази земя http://www.lifehack.bg/

създателя на lifehack.bg
В никакъв случай няма да преувелича ако кажа, че участието ми в тази книга е огромна чест за мен. Не знам дали е уместно, но държа да отбележа, че Христо от Лясковец /така си го наричам аз/ е най-признателния и благодарен човек, когото някога съм срещал.
Той никога не забравя хората, които са му помогнали и винаги намира начин да им се отблагодари. Такива като него вече почти няма и дори и да не прочетете това, което съм подготвил за вас в следващите редове, също толкова полезно би ви било просто да вземете пример от него!
Типично за мен и за http://www.lifehack.bg/ бих искал като част от този страхотен проект да ви предложа някои мисли относно нещата, които е доста опасно да си причиняваме – неща, които за съжаление практикуваме редовно. Като човек, който работи за сайт за личностно развитие мисля, че тази тема е от изключителна важност за всеки от нас, а и добро допълнение към страхотната бригада, която се е събрала в тази книга.

17 от най-опасните неща, които може да причините на себе си


Когато най-дълбоката част от вас е обвързана с това, което правите, когато вашите действия и дейности са удовлетворяващи и целенасочени не за някой друг, а за вас,
…когато това, което вършите обслужва единствено вашето Аз, когато служите освен на себе си и на другите, когато търсите сте в търсене на удовлетворението от вашия живот и работа,
…тогава вие значи живеете живота си по начина, по който той е предназначен да се живее.
Понякога това са най-малките решения и действия, които могат да променят живота ви завинаги.
Точно за тези малки, но изключително съдбовни и дори смъртоносни решения, които трябва да избегнете по пътя си напред ми се иска да поговорим:

1. Не обичате това, което правите:
Това може би е най-често срещаният проблем сред всички нас. Правим неща, които се налагат, а не тези,които ни харесват. А ако решим да свършим нещо, което обичаме се сблъскваме със стена от предразсъдъците на тези около нас, повтаряйки ни, че или сме мързеливи или несериозни - майната им на всички тях!
Да обичаш това, което правиш не е задължително, по скоро вие може да правите това, което обичате. Не схващате мисълта ми ли? Защо не се опитате да обичате мястото, на което сте в момента, докато настъпи времето, когато ще имате възможност да бъдете там на действително любимото си място.
Обичайте хората, с които сте в момента, докато имате възможност да бъдете с тези, които обожавате. Това е начинът, по който ще намерите щастие.

2. Чакане, чакане, чакане....
Хубавите неща не идват при онези, които чакат. Хубавите неща идват при тези, които преследват това, което биха искали да постигнат, хората, които си вярват и действат.
"Можеше, щеше, трябваше..." - спрете с тези глупави оправдания, веднага! Те са единствено за ваше оправдание и успокоение, не вършат никаква работа. Не обвинявайте миналото си за това, което нямате в момента или не сте направили. Обвинявайте за това вашето настояще!
Задайте си въпроса: "Какво мога да направя точно сега, кое е нещото, което ще ме доближи до мястото, където искам да бъда? Вайкането, чакането, висенето на едно място ще ви донесат нищо друго, освен сериозна депресия и демотивация! Разкарайте ги веднага!
И моля ви, не бъркайте чакането с търпението…

3. Да промените това, което сте, защото другите вече са се променили.
Хората се променят. Свикнете с това! Приемете го! Независимо дали ви харесва или не. Бъдете щастливи така или иначе, въпреки този факт. Ако сте верен на себе си и не ви е достатъчно това хората около вас да са такива, каквито са или ги сменете или просто се опитайте да ги промените. Не можело ли? Дали така мислеха китайците, когато без насилие промиваха мозъците на войниците от американската армия?

4. Да оставите болката и мъката да определят настоящето и бъдещето ви.
Не позволявайте временните житейски рани, които ви мъчат постоянно да ви превърнат в някого, когото вие не сте. Силен не е човека, който не плаче. Силен е този, който плаче за миг на открито, без да се крие, изживява болката си истински, след това се изправя и започва да се бори отново за това, в което вярва.

5. Да бягате далеч от проблемите.
Да бягате от проблемите си е състезание, което никога няма да спечелите. Може да дръпнете напред, да си създадете преднина, но накрая със сигурност ще загубите.
Вие не можете, а и няма как да бъдете горди със всички неща, които сте направили в миналото. Не вярвам да не сте обидили някой, не мога да си представя да не сте се напили и да сте направили някоя голяма глупост, сигурен съм също и че сте откраднали нещо, да не говорим за това как зарязахте брутално бившата си половинка...
Това в момента не е от значение, каквото станало, станало. Това, което има значение е човека, който сте днес! Това, което правите днес може да подобри цялото ваше утре. Така, че не бягайте от трудностите, вместо това направете нещо, което ще ви осигури положителна промяна.

6. Да бъдеш неблагодарен.
Ако знаете само колко пъти съм се хващал, че се държа изключително неблагодарно към близките си....ужасно много пъти! Дори и при спокойно обстановка, неблагодарното сърце намира проблеми, държи се зле с хората около него. Дори и в най-неприятната среда, благодарното сърце установява мир и разбирателство.
Трудно е, хората избухваме, крещим и викаме без някой да ни е виновен, след това се чувстваме виновни и неблагодарни, чувстваме се зле.....ами тези, които сме наранили....те как се чувстват?
Изберете да виждате света през другия ви чифт очи, този благодарния, за да го видите по съвсем различен начин. Трудно е, но вие може да се справите...

7. Позволявате прекалено дълго гнева да заема сърцето ви.
Най-доброто лекарство е силната доза любов, смях и добре де - повечко секс....Точно както ние никога няма да позволим съзнателно някой да сложи отрова в храната ни, нека да не допускаме дори и една малка частица от гнева ни, да подправя вкуса в сърцата ни....

8. Защо вярваме, че красотата изглежда по точно определен начин?
Научени сме да вярваме и да мислим, че слабите талии, големите гърди, плочките на стомаха и перфектния тен са нещо изключително красиво и всичко по-различно от това е недопустимо от естетическа гледна точка. Вярваме, че русата коса и сините очи ще спечелят всеки път в битката за сексуално надмощие и привлекателност.
Това са пълни глупости и нелепи стереотипи - аз харесвам бели жени с кестенява коса, а не руси със сини очи - защо някой ще ми втълпява, че това е не е правилно?
Истината е че красиви могат да бъдат толкова много неща, през колкото погледи се пречупват. Големи очи, кафяви очи, зелени очи, черна коса.....
Вашият естествен цвят на кожата е красив, цветът на вашата коса също е страхотен, вашата усмивка е неповторима. Вашият смях, глас, вашата личност са красиви. Вие сте наистина красиви, толкова колкото и останалата част от всички нас....Е, не е зле и да понамалите сладкото ;)

9. Да оставим нашите очаквания да ни превземат.
Всеки има своите собствени предизвикателства, всеки е поел на своето собствено пътуване. Безсмислено е да се сравняваме един с друг. Винаги обичайте и приемайте истинските, реални хора стоящи пред вас, а не предпочитайте фантазиите, на които се надявате и желаете тези хора да превърнат за вас в реалност. Имайте очаквания, но бъдете гъвкави - те не винаги ще се случват така както сте си ги представяли.

10. Неуважение към другите.
Доста често сте чували да се отнасяте с хората, така както вие бихте искали те да се държат с вас. Кармата е нелюбезна с вас ако и вие сте такъв с хората. Без значение какво се случва в живота ви, бъдете добър към хората около вас....поне с най-близките, опитайте! Ако го направите, ще оставите голямо наследство като част от мечтите и идеалите, които сте избрали да преследвате.

11. Неуважение към себе си.
Да бъдеш добър към себе си в мислите си, в думите си и в действията си е също толкова важно, колкото да сте мил с другите....дори много повече!
Най-болезненото нещо е да се загубите в процеса на любов към определени хора, забравяйки, че и вие сте специален.

12. Защо не се разделяте с неверни приятели и безскрупулни изневерници?
Хората, които искат да останат в живота ви винаги ще намерят начин. Истинските приятели и любовници ще ви останат верни.....Е, почти винаги - и те са хора, не бъдете чак такива съдници, и вие не сте перфектни - ама никак даже.
И все пак не бива, просто не би трябвало човек да се бори за място в живота на някого. Никога не насилвайте някой да направи място в живота си за вас, защото ако този някой наистина го е грижи за вас, вие ще сте близо до него....понякога доста близо - без усилие, без унижение, без трудност.

13. Прибързаната любов.
В днешно време никак не е трудно да се намери някой, който доста бързо да ви каже, че ви обича, но е доста трудно да се намери някой, който наистина изпитва подобни чувства към вас и знае добре какво означава тази дума.
И все пак съм сигурен, че ще намерите такъв човек, евентуално... Така че не прибързвайте да си правите извода за някого, че го обичате само след 5 разговора във Фейсбук, не пресирайте нещата.
Бавно и с лека доза на съмнение пристъпвайте напред в едни подобни взаимоотношения. Намерете някой, който не се страхува да признае, че хич, ама хич не сте перфектен. Някой, който ви изслушва, дори и след като спре да се хвали, някой, който да ви третира просто като човек. Някой, който казва "Обичам те" и след това го показва! Намерете някой, който не би имал нищо против да се събужда сутрин и срещу лицето му да се изправят вашите бръчки, рошава коса или подпухнали очи, а след това да остава влюбен във вас въпреки тези ваши несериозни недостатъци. Успех!

14. Да пренебрегнеш своите най-важни взаимоотношения!
Връзките, изградени въз основа на любовта и уважението могат да устоят на много бури и сътресения. Тази основа може да бъде проверявана, поддържана и съхранявана здрава с щедри дози прошка, внимание, изслушване, благодарност и внимателни действия. Това е изключително важно - не го пренебрегвайте. Не неглижирайте вашите най-ценни отношения. Не викайте на майка си, не крещете на баща си, не обиждайте жена си!

15. Да се опитвате да контролирате всеки детайл на всичко.
Да правите това е доста…как да кажа - тъпо! Понякога е по-добре да не си представяте нищо, да не се чудите за нищо, да не се обсебвате от нищо лошо, което може да се случи със задачата, която трябва да изпълните.
Просто дишайте, направете каквото можете, имайте малко вяра, че всичко ще се получи по възможно най-добрия начин. Когато най-малко очаквате, нещо велико ще ви се случи, нещо по-добро, отколкото някога бихте могли да го планирате...

16. Никога да не поемате рискове.
Животът сам по себе си е същински риск - дори само като вървите по улицата има риск да умрете - звучи гадно, но е факт. Има само един риск, който трябва да избегнете на всяка цена - риска да не правите нищо.
Стегнете се, направете така, че да се случи нещо, дори и ако това е просто една малка стъпка в правилната посока.
Стремете се към прогрес, не към съвършенство – девизът на lifehack.bg

17. Да се откажеш от себе си.
Понякога, дори доста често, животът не ви дава, това, което искате, това, което очакваме. Не защото не го заслужавате, а защото вие просто заслужавате нещо по-добро!
Без значение колко пъти ще ви съборят, винаги трябва да има едно гласче вътре във вас, което да казва: "Не, вие не сте готови все още", "Не, върни се обратно."
Това е гласът на страстта и смелостта към нещо много по-добро. Животът е пътуване - има си начало и край! Често е трудно, а понякога и невероятно жестоко, но ако сте добре оборудвани за това да се надяваме дълго пътешествие с талантите ви и дарбите ви е много възможно да се развиете като човек, а не да се откажете от себе си.
Накрая бих искал да завърша скромното си присъствие тук с една мисъл на един много мъдър човек, живял преди много, много години, човек, който в никакъв случай не може да се нарече светец и все пак съветвам ви да го послушате:

„Вършете сам само това, което ви доставя удоволствие, а не приятните задачи оставяйте на другите. Първото ще ви доставя удоволствие и радост, а второто ще ви предпазва от неприятностите. Сериозните услуги изискват да се отблагодарявате с достойни награди или наказания – ако услугата не е била според вашите очаквания. Нека да остане за вас да вършите само добри дела, а злото – нека него да го вършат другите!“ Балтазар Грациан
Христо Стоянов