ефекта на фаровете


Здравейте отново. Днес ще пиша за фаровете и още нещо.

"фаровете по пътя"
Преди 3 години гледах един филм и там за първи път чух за това, за което ще пиша сега от Джак Канфийлд/Пилешка супа за душата/. До сега знаех за фаровете на колата,  ги пускаме при смрачаване, дъжд, мъгла, или вечер. Но не това е важното тук. Във филма той казва, как през нощта можеш да стигнеш от Ню Йорк до Калифорния с лекота, защото не, че знаеш пътя, а че на всеки 100м. до където стига светлината ти виждаш. На всеки 100м. ти виждаш и продължаваш и така освен часовата разлика в пътуването ти няма, как да разбереш, че си стигнал. Но не толкова светлината в мрака е важна тук, а следното: Как и в живота, макар, че не виждаме пътя, но постоянстваме в насоката си, ни се откриват следващите 100м. от нов осветен участък от нашия път.

Така се случи и с мен, аз не правя изключение, защото дори не знаех, нищо за това, но силно си вярвах и вървях към целта си въпреки, че по нищо не изглеждаше, че може и да стане. Признавам си, че не знаех, наистина, за „ефекта на фаровете”, но след като го разбрах още повече се забавлявам дори и да не карам нощем колата, аз използвам по друг начин другите си фарове, който пък виждат купища възможности.

За мен е важно да мога да си представям поне от начало, че има път дори и там където за сега няма изгледи да построят/това правителство/. И тук е момента да спомена за допълнението към фаровете-медитацията. След овладяването на концентрацията, което е насочване на мисълта целево към дадено нещо се преминава свободно в медитация. Така и там няма ограничения или висини. Най интересното обаче е, че този път не  както при колите да ходиш навън, а тук пътуването е на вътре и опознаването на нашия вътрешен свят. Тук обаче това може да се случи само в тишаната. Но няма да говорим за медитация, а за намесата на визуализацията. Пуснете си  тиха музика, запалете си ароматна свещ или пръчка, и се отпуснете/защото това зад волана не е препоръчително да го правите/. Сега е момента да се опитаме да си представим нашия обект без значение какъв или какво е и да го наситим с емоция, защото е доказано, че колкото повече страст, емоция, чувства са отключени/и задвижени/ в нас по времето на това тихо моторно представление в умът ни, толкова по силни ще бъдат нашите резултати. Просто, защото само  с празно мечтание не се случва нищо, но то се прави комплексно и стъпка по стъпка и накрая се освободим от визуалните си предпочитания и ги пуснем задължително тогава трябва да се върнем към нашето настояще-сега. И ето за това е важна и концентрацията на умът, а не блуждаенето и следенето на  ежедневните 70.000 мисли на ден, които пресичат нашата мозъчна орбита.

И за завършек ще кажа, че е много важно да визуализираме за да постигнем целите си, но би трябвало по-голямата инвестиция от насоченост да е към изживяването на настоящия миг в денят ни. Само настоящето е важно. Живейте сега.